Osvijetlite prostor zidnim lampama

Rasvjeta je jedan od ključnih detalja koji vašem domu mogu dati zanimljiv izgled i udobnost ili ga pak učiniti dosadnim i neugodnim. Upravo radi toga, odabir rasvjete u prostorima unutar doma veoma je važan kod uređenja. 

Osim glavne rasvjete, u prostoru je generalno uvijek dobra ideja imati i alternativu, koja će vam dopustiti da u prostoru po potrebi napravite ugodniju atmosferu, ili pak bolje osvijetlite prostor za vrijeme rada. Upravo radi toga, zidne lampe odlična su ideja kada uređujete prostor – njihovo nježno svjetlo pomoći će vam da svaki prostor pretvorite u ugodan prostor za boravak!

Savršena alternativa za rasvjetu

Zidne lampe u domu odlična su alternativa za osvijetljavanje prostora, bez obzira je li u pitanju:

  • Rasvjeta uz koju ćete se opuštati
  • Rasvjeta koju koristite dok radite

Ipak, veoma je važno znati zašto kupujete zidnu lampu, kako biste svoj odabir mogli prilagoditi potrebama u prostoru. 

Klasične zidne lampe odlična su alternativa glavnoj rasvjeti, jer nude precizno i jako osvijetljavanje na radnoj površini ili pak nježno i raspršeno svjetlo savršeno za druženje ili opuštanje kada padne mrak. Upravo radi toga, zidne lampe se koriste u raznim dijelovima doma – od kupaonske rasvjete, koja mora biti jaka i dobro osvijetljavati, pa sve do spavaće sobe u kojoj noćna svjetla trebaju prije svega biti nježna.

Zidne lampe u domu odlična su alternativa za osvijetljavanje prostora

Prevarite svoje oči

Jedan od najčešćih razloga iz kojih se ljudi odlučuju na uklapanje zidnih lampi u svoj dom je činjenica da one veoma lako prostor mogu učiniti naoko većim i višim. Ovaj je trik pogotovo važan ako prostorija ima nizak strop, a uz to je i lošije osvijetljena tijekom dana, zbog čega će se činiti još nižom no što uistinu jest.

Zidne lampe koje su uperene u strop osvijetlit će gornju polovicu prostorije, zbog čega će se stvoriti iluzija visokog stropa. Uz to, svjetlo će se po prostoru odbijati od stropa, zbog čega će prostor biti ugodan oku. 

Mali kutak u domu za rad

Ako u svom prostoru pokušavate organizirati mali kutak za rad, onda su zidne lampe odlična ideja, pogotovo ako u prostoriji nemate puno mjesta. Način na koji vam zidna lampa može pomoći urediti kutak za čitanje ili rad jest da oslobodi prostor na radnoj površini stolića za kavu ili radnog stola koji ste postavili. 

Kada je u pitanju kupaonica, onda je pronalazak prave rasvjete dodatno kompliciran.

Zidnu lampu u tom slučaju postavite niže no inače, a birajte modele koji su podesivi ili imaju lampu uperenu prema dolje, kako biste ciljano osvijetlili prostor koji vam je bitan za rad. Za veliki izbor različitih modela, svakako posjetite web trgovinu www.volino.hr u kojoj ćete pronaći odgovarajuća rasvjetna tijela.

Rasvjeta u spavaćoj sobi

Još jedan odličan način da uklopite zidne lampe u svoj prostor jest i da ih iskoristite u spavaćoj sobi. Noćni ormarići zgodan su dodatak, no mnoge spavaće sobe više nisu dovoljno velike da bi u njih s jedne ili čak i obje strane stao noćni ormarić s lampom. 

Zidne lampe omogućit će vam da prostor osvijetlite čak i ako nemate noćni ormarić na koji možete staviti lampe. Kada birate zidnu lampu za spavaću sobu, svakako obratite pozornost na njen intenzitet. Ona bi trebala biti dovoljno jaka za čitanje, no njeno svjetlo ne bi se trebalo pretjerano rasipati, kako ne biste smetali drugima u sobi.

Radne površine

Kod osvijetljavanja radnih površina zidnim lampama važno je da odabirete pametno. Kupaonska rasvjeta ili pak rasvjeta u kuhinji uvelike mogu profitirati od korištenja zidnih lampi, no odabir pravog dizajna izrazito je važan. Radne površine treba osvijetliti modelima koje nude usmjerenu svijetlost. 

U kupaonici rijetko imamo rasvjetna tijela koja nisu trajno postavljena, poput podnih lampi.

Zidne lampe ne moraju biti pretjerano jake, ako je svjetlo koje daju usmjereno. Ipak, provjerite i hoće li zidna lampa koju ste odabrali smetati dok svijetli. Na određenoj visini svjetlost zidne lampe može udarati direktno u oči, što treba izbjeći, jer će rad i boravak u prostoriji biti neugodno ako vam u oči cijelo vrijeme udara svjetlo.

Kupaonska rasvjeta

Kada je u pitanju kupaonica, onda je pronalazak prave rasvjete dodatno kompliciran. U kupaonici rijetko imamo rasvjetna tijela koja nisu trajno postavljena, poput podnih lampi. Zbog specifičnih uvjeta u kupaonici, idealna kupaonska rasvjeta također mora biti i otporna na uvjete visoke vlage i temperatura u prostoru, pa je stoga kupaonska rasvjetna tijela potrebno birati za uvjete u kojima će se nalaziti. 

Generalno, kupaonska rasvjeta trebala bi se sastojati od barem dva izvora svjetla – jedno, glavno rasvjetno tijelo možete koristiti za rasvjetu općenito, a drugo, kod ogledala za kupaonicu, pomoći će vam kod poslova poput održavanja higijene, brijanja i šminkanja u kupaonici.

Čitajte i sljedeći članak: Uredite blagovaonicu u svom stilu

Postovi iz iste kategorije: