Princip rada LED svjetla

O prednostima LED rasvjete u odnosu na rasvjetu koja koristi volframove niti puno se pisalo, kao najveća prednost ističe se njihova dugotrajnost i mogućnost boljeg osvjetljavanja u odnosu na navedenu rasvjetu. Evo i nekoliko činjenica o samom principu rada LED svjetala i onoga što ih čini tako posebnima i zbog čega su postala tako popularna. 

LED reflektor
LED reflektore, uz sve navedeno, karakterizira i vrlo jednostavno postavljanje

Naime, skraćenica LED označava Light Emitting Diode, odnosno postojanje dioda umjesto niti, kako je to bilo prije. LED svjetla sastoje se od puno malih dioda kroz čije se vodiče pušta određena voltaža električne energije. Kada do toga dođe, elektroni u diodama se kombiniraju u prazna mjesta i pritom ispuštaju energiju u obliku fotona, odnosno svjetlosti. Boja te svjetlosti može se kontrolirati kontrolom energije fotona. Zbog navedenog, pri kupnji LED rasvjetnih tijela možemo birati boju svjetla – toplo žuto, hladno žuto, plavo, bijelo itd. 

LED reflektor kao odlična rasvjeta

Pri kupnji rasvjetnih tijela, u novije vrijeme izbor najčešće pada na kupovinu LED reflektora koji zamjenjuju klasične halogene reflektore. Razlog tome je velika razlika u potrošnji električne energije, ali i stupnja zaštite IP65. 

Naime, IP65 zaštita označava to da je LED reflektor u potpunosti vodonepropusan i da se može koristiti i za vanjsku upotrebu. Učinkoviti LED reflektor, za razliku od halogenog, troši 80% manje električne energije te ima značajno duži vijek trajanja (oko 50 000 sati rada). 

Način postavljanja LED rasvjetnih tijela

LED reflektore, uz sve navedeno, karakterizira i vrlo jednostavno postavljanje, odnosno montaža zbog čega su odličan izbor za ugradnju na vanjskim prostorima ili garažama. On se postavlja tako da se spoji na mrežu s fazom i nulom (nije potrebno uzemljenje) te se pričvrsti na zid ili drugu površinu na koju ga želimo montirati.

Zbog svog jednostavnog postavljanja, postao je vrlo čest izbor onih koji žele jednostavno rasvjetno tijelo visoke učinkovitosti.

Odlično rasvjetno tijelo za vanjske prostore

Kada govorimo o LED reflektorima, važno je znati da postoje:

  • modeli s COB čipom – na sebi imaju serijski i paralelno spojeno više malih LED dioda zbog čega imaju veću snagu na manjoj površini (40 x 40 mm za snagu od 20W, 30W, 50W i 100W). To znači da LED čip od 100W generira pet puta veću toplinu na istoj površini nego LED čip od 20W. Zbog toga često dolazi do pregrijavanja što je rezultiralo tim da se takvi modeli danas rijetko prodaju i kupuju.
  • modeli sa SDMD čipom – LED diode se postavljaju na električnu ploču te su malih dimenzija (2,8 x 3,5 mm, snage 0,2W proizvodi energiju od 80 do 125Im/W). Ovakvi modeli imaju duži vijek trajanja.

Vidljivo je kako je najveći nedostatak COB LED reflektora njihova sklonost pregrijavanju pa su stoga SMD modeli skoro u potpunosti preuzeli tržište. Tome je tako zbog njihove potpune superiornosti nad COB modelima koje je i danas moguće naći u pojedinim trgovinama u kojima su ostale njihove zalihe. 

LED svjetla
Nije bitno birate li svjetla za unutarnje ili vanjske prostore, efikasna LED svjetla su uvijek dobar izbor

Solarni LED reflektori

Odabirom solarne rasvjete spajate estetiku, jednostavnost i brigu o okolišu. Najvažnija prednost ove vrste rasvjete je izostanak električnih kabela te jednostavno postavljanje. Korištenjem solarnih LED reflektora možete osvijetliti staze i kipove u dvorištu te druge dijelove vrta i okućnice. S obzirom na jednostavno postavljanje, solarni LED reflektori lako se premještaju i osvijetljavaju neki drugi dio vanjskog prostora. Uz  navedene prednosti, korištenjem solarne rasvjete uvelike štedite električnu energiju s obzirom da solarna rasvjeta za svoj rad prikuplja dnevnu svjetlost koju potom pretvara u električnu energiju. 

Solarni su moduli na LED reflektore spojeni uz pomoć kabela koji je otporan na različite vremenske uvjete što korisniku omogućava i samostalno usmjeravanje solarnog panela i optimalno iskorištavanje solarne energije. Uz pomoć punjive baterije, LED diode na reflektoru emitiraju bijelo svijetlo. 

Osim fiksnih LED reflektora, postoje i oni koji imaju mogućnost pojedinačnog usmjeravanja svjetlosti na željenu stranu zbog čega su idealni za postavljanje na kutovima zidova kuća, stupova i tako dalje. Također, postoje i modeli koji su opremljeni senzorom za pokret koji mogu imati raspon od četiri do deset metara pri kutu do 110 stupnjeva.

LED reflektori su odličan izbor za vanjske prostore. Učinkoviti LED reflektor, za razliku od halogenog, troši 80% manje električne energije.

LED svjetla

Nije bitno birate li svjetla za unutarnje ili vanjske prostore, efikasna LED svjetla su uvijek dobar izbor, posebno ukoliko brinete o okolišu i štednji električne energije, koja može biti znatno vidljiva na računu za električnu energiju. 

Zbog svog dugog životnog vijeka i male potrošnje električne energije, LED svjetla postala su danas iznimno popularna alternativa za osvjetljavanje prostora. S obzirom na malenu veličinu, LED svjetla pružaju veliku jačinu osvjetljavanja zbog čega su odlični za eksperimentiranje s rasvjetom u svakom modernom domu, unatoč nešto većim početnim ulaganjima. 

Postovi iz iste kategorije: