Odaberite odgovarajuću vanjsku rasvjetu

Rasvjeta je bitan dio uređenja svakog doma. Osim što u potpunosti može promijeniti ugođaj u prostoru, dobro osvjetljenje može vam prostor učiniti ugodnijim za boravak kada sunce zađe, a samim time rezultirati i češćim korištenjem određenih dijelova prostora. 

Iako se osvjetljenju najčešće posvećujemo kada je riječ o unutarnjim prostorima, vanjska rasvjeta jednako je važna za stvaranje tople i ugodne atmosfere i prostora u kojemu ćete obožavati provoditi vrijeme čak i navečer, pogotovo za toplih ljetnih večeri. Ipak, da bi vanjska rasvjeta bila dobra, pravila za odabir i postavljanje nešto su drugačija nego kod dizajna unutarnje rasvjete.

Odaberite odgovarajuću jačinu rasvjetnih tijela

Najveći problem kod osvjetljivanja vanjskog prostora jest to što nemate mnogo površine od koju se svijetlo može odbiti. To znači da se ono rasipa koliko god daleko može, pa vam je za osvjetljavanje iste površine unutra i vani potrebno rasvjetno tijelo različite jačine. Još je jedan problem i činjenica da u vanjskim prostorima češće imate manje pogodnih prostora na koje se može postaviti vanjska rasvjeta, pa se ona najčešće nalazi na neoptimalnim položajima. 

Vanjska rasvjeta – LED zidna lampa Globo 32008-2

Uzevši sve to u obzir, kada birate vanjsku rasvjetu, svakako imajte na umu kako bi ona trebala biti dovoljno jaka da uistinu i osvijetli vanjski prostor. U protivnom bi mogla biti samo nepotrebno trošenje resursa.

Birajte tip rasvjete prema svrsi

Postoje tri svrhe rasvjete u vanjskom prostoru: 

  • Za osvijetljavanje prilaza
  • Za označavanje puta
  • Za omogućenja druženja vani

Različite vrste vanjske rasvjete pogodne su za svaku od tih svrha. Prije svega, birate li onu za osvjetljavanje prilaza, birajte rasvjetna tijela poput LED reflektora ili pak rasvjetnih tijela koja su jaka i imaju senzor za pokrete pa će se upaliti čim priđete prilazu. Vanjska rasvjeta koja označava put pak nije stvorena da osvijetli prostor, već je njome najbolje označiti rubove unutar kojih se možete kretati, poput staze koja vodi u vrt. Ovakvi dodatci iznimno su bitni za sigurnost, a uz to izgledaju lijepo i najčešće se mogu pronaći u obliku solarnih svjetala.

Rasvjeta prostora za boravak

Vanjski prostor za boravak jedan je od najtežih prostora za osvjetljavanje, jer postoji mnogo načina na koje ga možete osvijetliti krivo. Prije svega, u obzir treba uzeti okolinu u koju postavljate vanjsku rasvjetu, imate li pristup struji, gdje možete postaviti rasvjetna tijela i slično. Vanjska rasvjeta u prostorima za boravak treba biti meka i ne bosti u oči. Iako bi i LED reflektori mogli osvijetliti prostor dovoljno za boravak, ispod takvog svjetla sigurno se nećete osjećati ugodno.

Stoga je bolje odabrati rasvjetna tijela koja imaju sjenilo te se postavljaju iznad stola, kako bi svi dijelovi radne površine bili osvijetljeni jednako dobro. Na kraju, imate li tu mogućnost, radije se odlučite za više manjih rasvjetnih tijela nego jedno jače, jer ćete tako smanjiti mogućnost udaranja svjetla u oči.

Boja rasvjete

Boja vanjskih svjetla također je bitna kod učinkovite vanjske rasvjete, čak i više nego u unutrašnjosti prostora. S jedne strane, želite li dobro osvijetljen prostor, onda je odabir hladnije boje svjetla uvijek bolji odabir. Hladno bijelo svjetlo ljudi uvijek percipiraju svijetlijim od onog tople bijele boje, čak i kada je jačina svjetla, koja se mjeri u lumenima, ista. 

Vanjska rasvjeta – Zidna vanjska lampa Globo SEGGA 32128W

Ipak, jako hladno svjetlo u kombinaciji s potpunim mrakom okoline negativno utječe na naprezanje očiju, pa nije dobro za prostore u kojima ćete se nalaziti dugo. Za prostor za boravak vani radije se odlučite za toplo svjetlo bijele boje, koje će prostor učiniti ugodnijim za boravak i lakšim za vaše oči.

LED reflektori idealno su rješenje

Tražite li način da osvijetlite prilaz garaži ili kući, onda su učinkoviti LED reflektori odlična ideja. Osim što pružaju odličnu rasvjetu prostora i vrlo dobru vidljivost, LED reflektori također su i najštedljivija te najdugotrajnija opcija na tržištu danas. U prosjeku pružaju oko 10 tisuća sati rada, što je pet puta više radnih sati od rada klasičnog reflektora. 

To ujedno znači da korištenjem LED reflektora također pozitivno utječete i na ekološki sustav, jer duže vrijeme rada također znači i stvaranje manje količine smeća u svijetu. Osim što su dugotrajni i štedljivi, LED reflektori također jednako dobro rade i u svim uvjetima, a mogu se naći i u niz različitih boja svjetla. Planirate li LED reflektor koristiti i za osvjetljavanje unutrašnjeg prostora, važno je znati kako se može pronaći i u toploj bijeloj boji svjetla.

Tražiš rasvjetu? Zidne lampe dolaze u pregršt stilova, uključujući reflektore i zidne lampe usmjerene prema gore. Ćitajte više …

Postovi iz iste kategorije: