Uredite blagovaonicu u svom stilu

U klasičnom uređenju doma, blagovaonica je bila jedna od ključnih prostorija u domu, čije je uređenje često bilo ponos vlasnika doma. Ipak, danas je ona često dio kuhinje ili pak uklopljena i u dnevni boravak, no to ne znači da njeno uređenje i dalje nije veoma bitno za izgled doma.

Odabir stola i stolica te drugog namještaja za blagovaonicu nužan je, pogotovo ako se radi o onoj koja je uklopljena u prostor otvorenog koncepta koji uključuje i kuhinju te dnevni boravak. Svaki od ta tri dijela trebao bi imati svoju osobnost, no zajedno bi također trebali činiti jednu skladnu cjelinu.

Osnovni dijelovi blagovaonice

Osnovni dijelovi blagovaonice su:

  •  blagovaonski stol
  •  stolice

Općenito, blagovaonice najčešće sadrže stol sa šest stolica, no dimenzije stola i broj stolica također ovise i o veličini prostora. Imajte na umu da u prostoru ostavite i dovoljno mjesta za kretanje, pogotovo kada su sve stolice zauzete. Iza stolica bi trebalo biti barem jedan metar prostora, kako bi ste se i dalje mogli normalno kretati, čak i ako netko sjedi na njima. Također, obratite pozornost na dimenzije stola. Iako za stol možda stane 6 stolica, imajte na umu da bi svakoj osobi trebalo ostaviti barem 60 cm prostora u širini za jelo.

Oblik prostorije raspored namještaja

Namještaj za blagovaonicu trebao vi ovisiti i o obliku prostora. Ako je prostor duguljast, najbolja opcija je i stol koji prati oblik blagovaonice, a birate li dodatan namještaj za prostor, kao što je regal za dnevni boravak, svakako razmislite o tome da popuni prostor u širinu, a ne u dužinu. 

Kvadratne blagovaonice najbolje funkcioniraju s namještajem koji je ima stranice iste ili bliske širine i dužine, kako bi u potpunosti popunio prostor – poput kvadratnih ili pak okruglih stolova. Ipak, imajte na umu da ovalni i okrugli stolovi zauzimaju više prostora od kvadratnih.

Usklađivanje prostora

Ako je blagovaonica dio prostora otvorenog koncepta, onda je usklađivanje uređenja s ostatkom prostora veoma bitno. To najlakše možete napraviti ako u obzir kod odabira namještaja uzmete glavne komade namještaja svakog dijela prostora i povežete ih međusobno barem jednim motivom. 

Na primjer, pogledajte kuhinjske elemente i regale za dnevni boravak te prema njima birajte namještaj za blagovaonicu. Povežite dijelove prostora:

  •  bojom
  •  materijalima
  •  teksturama
  •  generalnim stilom uređenja

Sve to kako bi blagovaonica skupa s drugim dijelovima prostora činila jedinstvenu cjelinu koja ima smisla, sa segmentima koji se međusobno podudaraju.

Čitajte i sljedeći članak: Budite odgovoran poslodavac

Dobra i adekvatna radna odjeća bira se prema kriterijima i parametrima koje nalaže Pravilnik o upotrebi osobnih zaštitnih sredstava

Pametno pozicioniranje namještaja

Blagovaonica u prostorima otvorenog koncepta odlična je ideja, jer omogućuje povezivanje najvažnijih životnih prostora. Ipak, svaku cjelinu je također dobro i na neki način odvojiti od cjeline stoga bi ona i dalje trebala biti jasno vizualno odvojen dio prostora otvorenog koncepta. Takvu razdiobu prostora možete stvoriti pametnim pozicioniranjem namještaja u prostoru, u kojemu vam mogu pomoći razni komadi. 

Kuhinju i blagovaonicu možete razdvojiti kuhinjskim poluotokom ili otokom te pametnim odabirom visećih rasvjetnih tijela. Blagovaonicu i dnevni boravak pak možete odijeliti regalom za dnevni boravak ili sjedećom garniturom. Preporuča se također da pripazite na poziciju televizora – izbjegavajte direktan pogled na njega od stola.

Fleksibilna blagovaonica

Nedostatak prostora može biti velik problem kod uređenja blagovaonice, pa je uvijek u uređenju za svakodnevne prilike dobro imati u vidu namještaj koji neće pretrpati prostor te koji će omogućiti jednostavno kretanje po njemu. Ipak, imajte na umu da je uvijek dobro imati i opciju za situacije u kojima se u vašem prostoru okuplja veći broj ljudi. 

Zbog toga je dobro blagovaonicu opremiti namještajem koji je fleksibilan, poput stolova koji se mogu razvući ili na koje se mogu staviti nastavci koji ga produžuju. Nešto teže kretanje kroz prostor ipak nije velik problem ako se odnosi samo na rjeđe prigode.

Regali za dnevni boravak

Regali za dnevni boravaku spadaju u glavni dio namještaja uz sjedeću garnituru. Danas su u modi tri potpuno različita stila uređenja prostorija koje se često nalaze skupa – kuhinje, dnevnog boravka i blagovaone. Zato je izbor regala za dnevni boravak koji odgovaraju uređenju prostora i vašim željama često izazov. 

Kod kupnje regala za dnevni boravak, koji koriste i vodilice, također treba razmisliti i o njegovim dimenzijama te obliku, ali i materijalima od kojih je napravljen. Dobro pozicionirane otvorene police ili pak ostakljeni ormarić može učiniti velik i robustan model vizualno manjim i lakšim, zbog čega će se on lakše uklopiti u prostor.

Kvalitetni dvosjedi za parove. Prije nego uopće krenete u biranje svog novog dvosjeda, odredite gdje biste ga smjestili. Čitajte više …

Postovi iz iste kategorije: