LED rasvjeta

LED rasvjeta(engl. Light Emitting Diode) koristi se u raznim aplikacijama, od svih vrsta kućne, poslovne i javne rasvjete do elektroničkih plakata, pozadinskog svjetla na mobilnim uređajima, prometnih svjetala i dr. U razvoju je već dugi niz godina, ali tek od nedavno se počela primjenjivati u kučanstvima i u komercijalne svrhe.

LED rasvjeta je zbog svojih prednosti u odnosu na klasične izvore svjetlosti postala vrlo popularna u svijetu, ali i u našim krajevima. Klasični izvori svjetlosti sa žarnom niti su vrlo neučinkoviti jer oko 90% energije zapravo rasipaju na toplinu, a svega oko 10% na ono što bi im trebalo biti glavna namjena, svjetlost. Također, njihova alternativa u vidu fluo rasvjete se pokazala kao opasna po zdravlje ljudi zbog otrovne žive koju sadrži i koja u slučaju razbijanja žarulje isparava.

Stoga se LED rasvjeta nametnula kao najbolja alternativa. Ne sadrži nikakve štetne spojeve, ekonomična je jer ima dugi vijek trajanja i energetski je najučinkovitija jer troši čak 90% manje električne energije u odnosu na klasične izvore svjetlosti sa žarnom niti. Nadalje, minimalna toplina koja nastaje korištenjem LED rasvjete se u potpunosti absorbira na ugrađena hladila tako da gotovo da i nema raspršivanja energije kroz zagrijavanje. LED rasvjeta također izgleda lijepo i kao ugradna svjetla.

led rasvjeta

LED rasvjeta ima dugi vijek trajanja jer je sami LED uređaj načinjen od poluvodičkih materijala, a i zbog toga može podnijeti ekstremne temperature i vibracije. Očekivani vijek trajanja tako prelazi čak i 50 000 sati. Ako taj podatak usporedimo s činjenicom da prosječno dnevno koristimo rasvjetu 8 sati, to znači da možemo očekivati oko 10 godina korištenja bez zamjene. Bitna karakteristika LED rasvjete je i neosjetljivost na često uključivanje i isključivanje što nije slučaj sa izvorima svjetlosti sa žarnom niti.

Sve činjenice, od ekonomičnosti, energetske učinkovitosti, trajnosti i neškodljivosti za ljude idu u prilog LED rasvjeti u odnosu na klasičnu rasvjetu. U budućnosti možemo očekivati da će LED rasvjeta u potpunosti zamijeniti ostale modele rasvjete. Trenutno je jedino viša cijena u odnosu na klasičnu rasvjetu razlog što LED rasvjeta još nije toliko rasprostranjena. No, s vremenom će cijene zbog konkurencije biti sve niže i LED rasvjetu sigurno možemo smatrati rasvjetom 21. stoljeća.

Prečitajte i o tome kakva je Volino trgovina i šta možete kupiti kod njih.

Postovi iz iste kategorije: