Noćne lampe su obavezne na ormarićima uz krevet

Noćne lampe jedna su od stvari kojih se rijetko kad prvih sjetimo kad pomislimo na rasvjetu, ali upravo su one jedne od najkorištenijih rasvjetnih tijela u svakom domu. Bez obzira jesu li smještene u spavaću sobu, dnevni boravak ili hodnik, lampe uvijek trebamo i vrlo ih često koristimo. 

Odabir noćne lampe

Kako bi postigli savršeni ugođaj u vlastitom domu nije dovoljno koristiti samo središnju rasvjetu već je potrebno postaviti i dodatnu rasvjetu, a noćne lampe su idealno rješenje za to. Izrađene u raznim veličinama, stilovima i uzorcima. 

Dobro odabrana rasvjetna tijela stvorit će odličan ugođaj, a loš odabir može poružniti i najljepši prostor.

Lampe omogućuju stvaranje atmosfere koja se ne može postići lusterom ili stropnom rasvjetom. One svojim toplim svjetlom stvaraju ugođaj doma, pa ako još uvijek imate samo jednu svjetiljku u svakoj prostoriji vrijeme je da se poigrate s lampama i stvorite posve novi ugođaj u svom domu.

Sami birate intenzitet rasvjete svog doma

Noćne lampe omogućit će vam da sami izaberete željeni intenzitet svjetlosti, ovisno o tome koja je prigoda u pitanju. Kao primjere korištenja lampi usporedit ćemo dvije različite prigode u kojima se koristi osvjetljenje: organizaciju zabave i večer odmora uz knjigu. Znamo da svaka zabava uključuje jaku rasvjetu pa je za zabave i više nego prikladna jaka stropna rasvjeta, ali što je s odmaranjem uz knjigu? Upravo je to jedna od prigoda za koju ćete htjeti koristiti noćne lampe i stvoriti ugođaj koji vas opušta dok čitate svoje omiljeno štivo.

Dekorativna uloga koju ima rasvjeta također ne smije biti zanemarena, jer svjetlosni efekti koji se mogu postići dobrom rasvjetom mogu transformirati prostor u najtopliji dom i stvoriti posebno ugodan ambijent za opuštanje i odmor.

Dodatno osvjetljenje u prostoriji

Glavno osvjetljenje nadopunjuje se raznim vrstama lampi, od podnih do stojećih i zidnih. Stojeće noćne lampe najbolje pristaju na pod ili stol uz kauče ili fotelje te u kutove prostorija. Modernije verzije ovih lampi mogu se kupiti u prigušivim verzijama pa sami možete odabrati intenzitet svjetlosti koji vam dogovara. Ako čitate knjigu pojačat ćete svjetlost, ali ako ste se odlučili na gledanje televizije onda je prigušivanje svjetlosti najbolje rješenje. Ovo je vrlo korisno i što se tiče štedljivosti jer se koristi manje struje.

Takve podne lampe se mogu kupiti u raznim varijantama, a velik je izbor i dekorativnih lampi koje će osim kao rasvjetno tijelo služiti i kao dekoracija sobe. Neke su lampe prava umjetnička djela i podignut će eleganciju sobe na viši nivo!

Dodatna rasvjetna tijela također su nužna i u spavaćoj sobi, gdje također možete koristiti podne lampe, ali se ipak češće koriste drugačiji tipovi noćnih lampi. Riječ je o lampama za noćne ormariće koje se danas, osim u klasičnim varijantama, mogu kupiti i u modernim izvedbama koje uključuju i LED rasvjetu.

Dobar raspored rasvjetnih tijela i pomni odabir vrste i jačine svjetlosti može namještaju, umjetničkim djelima i čitavom prostoru udahnuti potpuno novi život.

Lampe za spavaće sobe

Spavaća soba je nezamisliva bez noćnih lampica jer je to mjesto na kojem se pripremamo za spavanje i u kojem jako osvjetljenje nije poželjno. Stropno svjetlo u spavaćoj sobi je prejako i smeta pa je potrebno odabrati noćne lampe koje imaju srednji intenzitet jačine svjetlosti: dovoljno jake da ne smetaju očima i ne kvare vid, ali opet dovoljno jake da razaznajete sve što trebate. 

Odlično rješenje za noćne lampe u spavaćoj sobi su i lampice koje imaju senzor za paljenje i gašenje na svom stalku pa nije potrebno tražiti prekidač: pali se i gasi samo jednim dodirom.

Zašto je rasvjeta jako bitna za vaš dom?

Rasvjeta je jedan od najvažnijih elemenata u interijeru. Iako mnogi o rasvjeti razmišljaju samo u njenoj funkcionalnoj ulozi osvjetljavanja prostora ona zapravo ima i jako dekorativnu ulogu. Dobro odabrana rasvjetna tijela stvorit će odličan ugođaj, a loš odabir može poružniti i najljepši prostor.

Funkcionalna uloga rasvjete je vrlo važna jer je kod većine radnji u kući potrebna dobra rasvjeta koja će:

Dekorativna uloga koju ima rasvjeta također ne smije biti zanemarena, jer svjetlosni efekti koji se mogu postići dobrom rasvjetom mogu transformirati prostor u najtopliji dom i stvoriti posebno ugodan ambijent za opuštanje i odmor. Dobar raspored rasvjetnih tijela i pomni odabir vrste i jačine svjetlosti može namještaju, umjetničkim djelima i čitavom prostoru udahnuti potpuno novi život. 

Ako želite unijeti dašak promjene u svoj dom, a ne želite mijenjati namještaj ili dekoracije onda je rasvjeta rješenje za vas. Unesite brze promjene u svoj interijer tako da posegnete za novom i boljom rasvjetom. Pri kupnji rasvjetnih tijela imajte na umu da je bolje postaviti nekoliko različitih vrsta rasvjetnih tijela s različitim intenzitetom svjetlosti nego samo jednu vrstu koja bi prostor osvjetljavala jednolično!

Postovi iz iste kategorije: