Vodilice su sastavni dio raznih strojeva

Jedan od najvažnijih elemenata pokretnog namještaja, koji je odgovoran za njegovo pravilno funkcioniranje, su vodilice. Ovo je laička prezentacija ovog veoma bitnog elementa raznih strojeva. One omogućuju vođenje pokretnih dijelova u određenom smjeru, a razlikujemo razne vrste vodilica.

Ako planirate popravak namještaja ili trebate zamijeniti dio u stroju, neophodno je kupiti kvalitetne vodilice, koje će svoj posao obavljati dugi niz godina, bez potrebe za zamjenom. Osim kod namještaja, koriste se i u raznim strojevima poput mašine za pranje suđa ili nekih drugih strojeva, te igraju važnu ulogu u njima. Kroz današnji tekst ćemo vas detaljnije upoznati s njima, koja je njihova uloga u strojevima i gdje ih možete kupiti.

Što su vodilice?

Vodilice su sastavni dio strojeva, a one osiguravaju pravocrtno gibanje određenih dijelova u stroju. Pomoću njih se osigurava gibanje pomičnih dijelova stroja ka nepomičnim, uz pomoć djelovanja vanjske sile.

Vodilice ladica
Vodilice ladica

Rad raznih strojeva, instrumenata, uređaja i aparata – bez vodilica ne bi bio moguć. Postoje razne vrste vodilica, koje su prilagođene za određene namjene. S njima se nastoji eliminirati sila trenja, te olakšati pravocrtno gibanje dijelova sa što manjom silom. Najpopularnije su elastične, valjne i klizne vodilice.

Klizne vodilice su najpopularnije

Najpopularniji i najzastupljeniji oblik u strojevima su klizne vodilice. One omogućavaju pravocrtno klizanje koje stvara trenje klizanja. Dodir može biti viši ili niži zglob, ovisno o stroju, a trenje se povećava kod onih vodilica s površinskim dodirom. Iako se stvara veće trenje, one su neophodne kod nekih strojeva gdje je opterećenje veliko. Klizni dijelovi vodilice danas se izrađuju od nekih materijala koji imaju nizak faktor trenja, a uz dodatno podmazivanje i detaljno izglađivanje površine, postiže se njegovo znatno smanjenje.

Minijaturne profilne vodilice MR
Minijaturne profilne vodilice MR

Klizne vodilice dijele se na razne skupine, a skupina u koju se svrstavaju ovisi o obliku kliznog tijela ili odnosu sa stazom. Po obliku se dijele na plosnate, prizmatične i cilindrične, a načinu zatvaranja na otvorene i zatvorene. Svaka od ovih skupina ima svoju namjenu, a ovisno o vašim potrebama birate onu koja zadovoljava način rada stroja.

Podjela valjnih vodilica

Valjne vodilice karakterizira posredan dodir klizača i staze, jer se između njih mogu nalaziti iglice, kotači, valjci ili kuglice. Tako se valjna tijela u njima okreću i pomiču dijelove, a pritom se javlja sila trenje na njima.

Tuli linearne vodilice, kuglična vretena, alu profili i ležajevi

Dijele se u tri skupine, a to su cilindrične, plosnate i valjne vodilice s kotačićima. Prednosti i mane ovih vodilica se razlikuju, ali su neophodne za pravilno pomicanje određenih dijelova u stroju.

Elastične vodilice s oprugama

Još jedna bitna skupina su elastične vodilice s oprugama. Ova vrsta ima opružne dijelove, koji svojom deformacijom omogućavaju pravocrtno pomicanje određenog dijela. Ova vrsta vodilica omogućava odličan pomak dijelova, zbog eliminacije trenja. Budući da nema nikakvog dodira između pomičnih tijela, trenje ne postoji, što omogućava odlične mogućnosti u određenim strojevima. Svaka od ovih vrsta ima svoje prednosti i mane, te razloge zbog kojih se koristi u određenim strojevima, stoga je neophodno da se prethodno detaljnije informirate o tome koji oblik je potreban za vaš stroj.

Podmazivanje i materija izrade

Budući da su vodilice pokretni dijelovi strojeva, veoma je bitno od kojeg se materijala izrađuju i redovno podmazivanje. Materijali moraju biti otporni na trošenje, a najčešće su to čelik, aluminij, bronca i titanij. Staza kod vodilice je u većini slučajeva tvrđa od samog klizača. Podmazivanje se može vršiti hidrodinamičko s atmosferskim tlakom ili hidrostatično i zračnostatično s neposrednim podmazivanjem za vrijeme rada i prije početka rada. Redovno podmazivanje i kvaliteta materijala izrade diktiraju radni vijek vodilica.

Tuli.hr web trgovina

Kod kupnje je veoma bitno odabrati pravu firmu, koja proizvodi kvalitetne i dugotrajne dijelove. Tuli firma je osnovana prije gotovo 30 godina u Sloveniji, sa sjedištem u Ljubljani. U dugogodišnjem prisustvu na tržištu stekli su prepoznato ime kod distribucije različitih kuglastih valjka, ležajeva, te linearne, alu-profilne i pogonske tehnike. Tuli.hr web trgovina nudi vam jednostavnu i sigurnu narudžbu svih potrebnih stvari, a još jedna stvar koja firmu Tuli izdvaja od konkurencije je i tehnička podrška. Zahvaljujući odličnom znanju stečenom kroz dugi niz godina rada, dostupni smo putem emaila i telefona za sve upite. Možemo vam pomoći s odabirom i pravilnim izborom, te svime što se tiče naše djelatnosti.

Tuli.hr web trgovina u ponudi ima i razne remene, o prstene, maziva i uljne brtve. Ako vam je potrebna linearna tehnika, tada je Tuli firma koja će vam po najboljim cijenama nabaviti sve dijelove koji su vam potrebni.

Klima za stan

Odabir klime za stan – na što obratiti pozornost?

Ljetne vrućine iz godine u godinu su sve veće i bez klima uređaja je veoma teško prebroditi ljeto. Uz to, zime znaju biti izrazito hladne, a klima može biti dodatna stvar za brzo zagrijavanje doma. Bilo kako bilo, danas su neophodan uređaj u svakom kućanstvu, a kroz ovaj tekst ćemo vas uputiti u odabir klime za stan i neke stvari na koje morate obratiti posebnu pažnju.

Postovi iz iste kategorije: