Odabir klime za stan – na što obratiti pozornost?

Ljetne vrućine iz godine u godinu su sve veće i bez klima uređaja je veoma teško prebroditi ljeto. Uz to, zime znaju biti izrazito hladne, a klima može biti dodatna stvar za brzo zagrijavanje doma. Bilo kako bilo, danas su neophodan uređaj u svakom kućanstvu, a kroz ovaj tekst ćemo vas uputiti u odabir klime za stan i neke stvari na koje morate obratiti posebnu pažnju.

Vrste klima uređaja

Kao i kod svake stvari, tako i kod klima razlikujemo razne vrste. Ovisno o vašim potrebama, birate onu koja vam najbolje odgovara, no sve imaju svoje prednosti i mane. 

Klima za stan u dnevnom boravku
Kod odabira klime kvadratura prostora je ključni faktor za odabir snage klima uređaja

Fiksni klima uređaj

Prva asocijacija kada se spomene odabir klime za stan je fiksni uređaj, koji se sastoji od unutarnje i vanjske jedinice. On je nešto skuplja varijanta, no pruža:

 • najbolje rezultate grijanja i hlađenja
 • nižu potrošnju energije
 • kvalitetne filtere i razne druge funkcije

Jedina „mana“ koju možemo navesti za ovu vrstu je što za ugradnju zahtjeva građevinske radove i nešto veći trud, no kada zbrojimo pluseve i minuse fiksne klime su svakako najbolji odabir.

Prijenosne klime

Postoje određene prednosti koje nude prijenosni uređaji, no u konačnicu su znatno lošiji odabir. Kao prednosti možemo navesti što se lako montiraju bez građevinski radova i jeftinije su, no:

 • slabije hlade i griju
 • troše više energije
 • narušavaju estetiku prostora i zauzimaju mjesto

Zbog toga se većinom ljudi odlučuju na odabir klime za stan kao fiksne s vanjskom jedinicom.

Jačina i energetski razred

Još jedna veoma bitna stavka kod odabira je jačina klime i energetski razred. Prva stavka je bitna zbog brzine hlađenja i veličine prostora, a najčešći uređaji su jačine 2,5 kW ili 3,5 kW. Za manje prostore je dovoljan prvi model, no kod većih trebate birati snažniju klimu. 

U prosjeku se biraju uređaji prema veličini prostora, a to je:

 • 2,5 kW do 25 m2
 • 3,5 kW do 35 m2
 • 4,2 kW – 6,0kW za 40-60 m2

Inverter klima uređaja

Energetski razred pokazuje koliko energije koristi klima i na njega znatno utječe inverter, a može biti ključna stvar za odabir klime. Njegov zadatak je da kontrolira rad kompresora i tako regulira temperaturu. Energetski razredi A++ i  A+++ su najbolji odabir, jer godišnja ušteda može biti i veća od 1000 kn!

Klima za stan Hitachi
Odabir klime zahtjeva i provjeravanje filterskog sustava

Rezultati koje postižu klima uređaji s inverterom su i do 50% uštede energije, što je izrazito puno. Kada klima postigne željenu temperaturu, inverter smanji snagu za njeno održavanje i zbog toga je prednost ne gasiti ovakve klime, jer u početku rada troše najviše energije. Postoje još neke prednosti koje imaju, a to je niža buka koju proizvodi i veći radni vijek uređaja.

Filteri klimi

Odabir klime zahtjeva i provjeravanje filterskog sustava, jer kvalitetniji pružaju veću sigurnost i bolje filtriranje. Možete birati anti-alergijske ili katehinske, a oni znatno smanjuju bakterije i nečistoće u zraku. Sve to dovodi do sigurnijeg okruženja za boravak i kvalitetnijeg zraka u prostoru.

Video: Uradi sam – čIšćenje klima uređaja

Plazma filter klime uklanja i do 99% svih čestica u zraku te je najbolji odabir, ali morati ćete izdvojiti i nešto veći budžet za kupnju uređaja opremljenog njime.

Dodatne funkcije uređaja

Kod dodatnih funkcija možemo izdvojiti pametne klime koje se mogu upravljati putem wifi povezanosti s mobitelom. Tako možete:

 • paliti ili gasiti klimu
 • podešavati temperaturu
 • namještati radno vrijeme klime
 • regulirati jačinu ventilatora
 • i razne druge stvari

U današnje vrijeme su sve dostupnije i najbolji su odabir zbog lakoće korištenja.

Prealpi klima uređaji

Ako planirate postavljanje klime i tražite kvalitetne jedinice za vaš stan, tada možete zaviriti u ponudu Prealpi klima u kojima se ističe marka Hitachi. Zbog izrazito dobre kvalitete i niske potrošnje energije, predstavlja odličan odabir za svaki stan i biti će vaš dugogodišnji prijatelj.

Klima se mora birati pažljivo, jer ušteda na kupnji ne znači dobar odabir i stvarnu uštedu. Jeftine klime mogu trošiti znatno više energije i češće se kvariti, a uz sve to ne pružati dobar rad. Zbog toga će se trošak na 2-3 godine znatno uvećati i vrlo vjerojatno ćete žaliti što od početka niste birali dobru kvalitetu. Uz savjete koje smo vam ponudili kroz tekst vjerujemo da sada imate više informacija o nekim bitnim stvarima koje morate paziti kod odabira, a ujedno se nadamo da smo vam pomogli.

Ako tražite klimu zavirite u asortiman Prealpi i pronađite najbolji uređaj za grijanje ili hlađenje vašeg doma.

Postovi iz iste kategorije: