Budite odgovoran poslodavac

Kako nalaže Zakon o zaštiti na radu, svaki odgovoran poslodavac trebao bi svoja radna mjesta i svoje djelatnike održavati sigurnima. Naime, ulaganje u radnu odjeću sprječava ozljede na radnom mjestu koje mogu dovesti čak i do smrti, a znamo kako je ljudski život najvrjedniji te kako ga pod svaku cijenu valja očuvati i zaštititi. 

S obzirom da je ljudsko tijelo tijekom radnog procesa izloženo brojnim različitim opasnostima koje ponekad nije moguće ukloniti ili smanjiti tehničkim i organizacijskim mjerama, važno je primjenjivati adekvatnu radnu odjeću poput cipela, hlača, jakni i slično. 

Kako izabrati dobru radnu odjeću

Dobra i adekvatna radna odjeća bira se prema kriterijima i parametrima koje nalaže Pravilnik o upotrebi osobnih zaštitnih sredstava i to s obzirom na specifične radne uvjete na radnom mjestu uzimajući u obzir:

 • razinu rizika
 • karakteristike radnog mjesta
 • okolnosti
 • vrijeme
 • uvjete u kojima radnik obavlja rad

Kako bi radna odjeća ostvarila svoju zaštitnu ulogu, proizvođači moraju zadovoljiti norme propisane uvjetima kvalitete odjevnog predmeta, udobnosti i njezine modifikacije s obzirom na specifičnost radnih uvjeta u kojima je radnik nosi. 

Radna odjeća
Kako bi radna odjeća ostvarila svoju zaštitnu ulogu, proizvođači moraju zadovoljiti norm

Zaštitni učinak radne odjeće uvelike ovisi i o materijalu od kojega je napravljena kao i o samom načinu njezine izrade te mogućnosti lakog održavanja. Navedeno je vrlo važno jer neudobna radna odjeća loše izrade i lošeg sastava te ona koja nije prilagođena radnim uvjetima može izazvati samo dodatne poteškoće. Nemojte zanemariti niti obuću pa svakako uložite i u kvalitetne radne cipele.

Klasifikacija odjevnih predmeta

S obzirom na važnost korištenja radne odjeće kojoj je svrha zaštita radnika od različitih opasnosti na radnom mjestuona mora ispunjavati najviše sigurnosne standarde te biti u skladu sa zahtjevima radne okoline u kojoj se ista koristi. Iako ima više zaštitnih funkcija, njezina glavna podjela u sferi zaštite na radu odnosi se na njezina glavna svojstva koja ispunjava pri zaštiti tijela pa se stoga dijeli na onu za:

 • zaštitu od mehaničkih opasnosti (zaštita od zahvata gibajućih dijelova, radna oprema za zaštitu od uboda i posjekotina, radna odjeća za zaštitu od presijecanja pri rukovanju motornom lančanom pilom)
 • zaštitu od topline i vatre
 • zaštitu pri zavarivanju i srodnim procesima
 • zaštitu od statičkog elektriciteta
 • zaštitu od kiše i hladnoće (radna odjeća za zaštitu od kiše, hladne okoline, hladnoće)
 • zaštitu pri smanjenoj vidljivosti
 • zaštitu od kemijskih štetnosti i opasnosti (prašine, tekućih i plinovitih kemikalija i slično)
Zaštitni učinak radne odjeće
Zaštitni učinak radne odjeće uvelike ovisi i o materijalu od kojega je napravljena

Djelovanje na različite segmente poslovanja

Savjesno i odgovorno korištenje radne odjeće u tvrtkama, osim pružanja zdravog i sigurnog radnog okruženja i smanjenja opasnosti, uvelike utječe na zadovoljstvo radnika i njihovu lojalnost prema poslodavcu. Naime, ukoliko vaši radnici vide da odvajate sredstva iz vlastitog proračuna kako biste poboljšali sigurnosne uvjete za radnu odjeću te na taj način stavljate sigurnost na vrh prioriteta vašeg poslovnog plana, vaši zaposlenici imat će dodatno povjerenje u vas kao poslodavca. 

Osim toga, uključivanjem zaposlenika u odlučivanje o sigurnosnim pitanjima, vježbama i treninzima pokazat će zaposlenicima i to da vam je stalo do njihovog mišljenja i njihove sigurnosti. Isto tako, postavljanje sigurnosti na vrh liste prioriteta rezultira i proizvodnjom kvalitetnijih proizvoda zbog toga što sigurno radno mjesto zaposleniku omogućava potpuno koncentriranje na posao. 

uredski namještaj

Uredite svoj radni prostor po svojoj mjeri

Kako odabrati odgovarajući uredski namještaj koji odražava potrebe i stil svakog radnog prostora, istražujući različite materijale, ergonomiju i dizajnerske trendove? Kvalitetan namještaj je ključni faktor koji potiče učinkovitost, organizaciju i radno zadovoljstvo. Čitajte više …

Ulaganje u radnu odjeću smanjuje troškove

Time što štiti zaposlenika od ozljeda na radnom mjestu, radna odjeća uvelike štedi vaše resurse. Naime, ukoliko bi došlo do ozljede na radu dolazi do gubitka radne snage, radnih sati i povećanja stope osiguranja, premije za naknadu štete i mogućih sudskih troškova, a sve to može uvelike oslabiti poslovanje vaše tvrtke. 

Radne cipele
Poseban i vrlo često spominjan dio zaštitne opreme su radne cipele.

Stoga je važno sigurnost na radnom mjestu promatrati iz šire, a ne samo zakonske, perspektive jer se odgovornim korištenje radne odjeće stvara produktivna, učinkovita, sretna i inspirativna radna okolina što posljedično dovodi do stvaranja odgovorne i sigurne tvrtke.

Dobre radne cipele čuvaju nogu

Poseban i vrlo često spominjan dio zaštitne opreme su radne cipele. Korištenje radnih cipela čini temelj svake radne opreme te je ulaganje u njih vrlo važno, a nipošto luksuz. Naime, kvalitetne i adekvatne radne cipele doprinose rasterećivanju zglobova, donjeg dijela leđa, koljena i gležnjeva, što je posebno važno u poslovima u kojima su radnici stalno na nogama ili se okreću oko svoje osi. 

U svijetu radne odjeće i radne obuće postoje različite vrste radnih cipela koje su namijenjene različitim namjenama i radnim prostorima pa tako razlikujemo:

 • sigurnosne radne cipele
 • sigurnosne radne čizme
 • klompe
 • kaljače
 • čizme s pojačanim potplatima

Čitajte i sljedeći članak: Vodilice su sastavni dio raznih strojeva

Vodilice su sastavni dio strojeva, a one osiguravaju pravocrtno gibanje određenih dijelova u stroju.

Postovi iz iste kategorije: