Održavajte ljepotu travnjaka uz rotirajuću kosilicu

Približavanjem proljeća polako ponovno počinju i radovi oko kuće. Prva košnja trave nije daleko – stoga je dobro imati kosilicu i sustav za navodnjavanje vrta, koji su spremni ponovno se uhvatiti u koštac s visokom travom. Rotirajuća kosilica vaš je partner za lijep travnjak, no koju od raznih vrsta odabrati ponekad je teško znati.

U trgovinama koje nude raznu opremu za uređivanje vrta, okućnica i slično dostupni su brojni modeli, a na vama je da odaberete onu koja vam najviše odgovara.

Motorne kosilice

Najpopularnija rotirajuća kosilica jest ona s motorom na unutrašnje izgaranje. Koristi se za veća područja jer ima velik domet sa samo jednim punjenjem rezervoara, a čak i kada se gorivo potroši, u nekoliko minuta je ponovno možete napuniti i spremna je za nastavak rada. 

Rotirajuća kosilica Jacobsen
Rotirajuća kosilica Jacobsen HR500

Problemi ovih rotirajućih kosilica je što su za razliku od drugih vrsta:

  • glomaznije
  • teže
  • bučnije 

Zato se njima teže koristiti tamo gdje morate kositi oko raznih biljaka, a mogu smetati i susjedima. Također, treba imati na umu kako im je potrebno posebno održavanje svako toliko, kako bi nastavile raditi kako treba.

Električne kosilice

Električne rotirajuće kosilice odlične su za manje travnjake u naseljenim mjestima. Mogu biti akumulatorske ili pak na žicu, a bez obzira na to, domet im je ograničen te manji od motornih kosilica. Ipak, mnogo su tiše od motornih koslica, a ne zahtijevaju ni neku posebnu brigu pa ih je veoma lako koristiti.

Video: Rotirajuća kosilica Jacobsen AR522

Također su nešto manje, pa je s njima mnogo lakše manevrirati oko bilja, cvijeća i tegli koje imate po vrtu i dvorištu, čime će košenje uređenijih prostora biti mnogo jednostavnije i manje naporno. Kod akumulatorskih kosilica, također imajte na umu kako je s vremena na vrijeme potrebno zamijeniti akumulator.

Održavanje alata za košnju trave

Održavanje rotirajućih kosilica vrlo je jednostavno. Nakon svakog korištenja trebaju se očistiti od trave te držati na suhom mjestu. S obzirom da se tijekom vremena zatupljuje, nož rotirajuće kosilice također je potrebno naoštriti jer će u protivnom „prožvakati“ vrhove trave, što može uzrokovati neravne žute vrhove koji će travnjak učiniti naizgled manje zelenim. 

Imate li model na motor, provjerite razinu ulja u njoj te pripazite kod paljenja. Kosite li gustu i vlažnu visoku travu, također imajte na umu kako bi to moglo predstavljati problem za rotirajuće kosilice, pa idite polako i u segmentima ili travu skratite na drugi način.

Postovi iz iste kategorije: