Orezivanje voćaka je složen i potreban postupak

Svi koji imaju voćnjak ili barem nekoliko voćaka upoznati su s postupkom zvanim orezivanje voćaka. Ovaj postupak podrazumijeva orezivanje grana i mrtvih ili inficiranih dijelova voćke kako bi se stimulirao rast biljke te nastanak cvjetnih i voćnih pupoljaka na njoj. 

S obzirom na to da nisu sve biljke i voćke iste, ponekada je tijekom ovog postupka, baš kao i kod uređenja okućnice, potrebno koristiti nekoliko tehnika i metoda. Kako bi se orezivanje voćaka dobro izvršilo, važno je znati nekoliko temeljnih postulata ovog posla koje donosimo u nastavku.

Osim što se orezivanje voćaka obavlja kako bi se uklonili oštećeni dijelovi biljke i oni koji joj nepotrebno crpe energiju i nutrijente iz tla, ono se obavlja i kako bi se postigao kvalitetan urod.

Sve je u balansu za učinkovit rast voćaka

Osim što se orezivanje voćaka obavlja kako bi se uklonili oštećeni dijelovi biljke i oni koji joj nepotrebno crpe energiju i nutrijente iz tla, ono se obavlja i kako bi se postigao kvalitetan urod. Naime, prilikom brige o voćkama i drugim biljkama teži se postizanju balansa  između vegetativnih i rodnih pupoljaka, odnosno između rasta i plodnosti voćke. 

Isto tako, ovim postupkom postiže se i ravnoteža između njezinih nadzemnih i podzemnih dijelova koja je nužna za ispravnu izmjenu nutrijenata.

Upoznajte se s tehnikama orezivanja voćaka

Prije svakog uređivanje okućnice bogate voćkama važno je upoznati se s načinima i tehnikama orezivanja voćaka. One koje su najčešće u svijetu voćarstava su:

  • Tehnika prorjeđivanja
  • Tehnika prikraćivanja

Tehnikom prorjeđivanja uklanjaju se suvišni izbojci biljke čime se povećava njezina rodnost, dok se tehnikom prikraćivanja oni skraćuju čim se postiže njezin rast, odnosno voćka se grana na točno određenoj visini. Osim različitih tehnika, postoji i nekoliko razdoblja u godini kada se vrši ovaj postupak. 

Tehnikom prorjeđivanja uklanjaju se suvišni izbojci biljke čime se povećava njezina rodnost, dok se tehnikom prikraćivanja oni skraćuju čim se postiže njezin rast, odnosno voćka se grana na točno određenoj visini.

Naime, u svijetu voćarstva poznajemo zimsku, proljetnu i jesensku rezidbu. Zimsko orezivanje voćaka tako se najčešće obavlja kod mladih voćaka kod kojih se uklanjaju mladice pri vrhu glavnih grana te neke jake grane koje su na nepovoljnom položaju. Tijekom zime, rez se treba napraviti ukoso,  jedan centimetar iznad pupa. 

Omogućite svjetlost za rast biljaka

Jedna od ključnih napomena stručnjaka koji se bave brigom o voćkama odnosi se upravo na orezivanje voćaka. Naime, velik broj ljudi u strahu da ne oštete biljku ili je previše orežu ili vrlo često ostavljaju prevelik broj grana na biljci, posebno tijekom proljetnog orezivanja. 

Glavna uputa stručnjaka odnosi se na obvezno uklanjanje vertikalnih grana koje crpe energiju i nutrijente voćke, a na njima nikad ne dolazi do razvoja pupoljaka. Osim što usporavaju rast voćke uzimajući joj energiju, ove grane također zaklanjanju svjetlost i stvaraju sjenu zbog čega sunce ne može doći do središta biljke. Ukoliko na ovaj način orežete svoje voćke, povećat ćete njihov prinos i stimulirati njihov rast i razvoj te se zbog toga ne trebate brinuti da ćete oštetiti biljku i pokvariti uređenje okućnice.

I biljke vole higijenu i preciznost

Kako bi se gore navedeni postupak napravio na ispravan način, a posjedujući prethodno navedena znanja, vrlo je važno imati i dobar alat kojim će se obaviti taj posao. Naime, orezivanje voćaka najčešće se obavlja škarama ili pilom u slučaju nešto debljih i snažnijih grana te se taj proces mora obaviti precizno bez dodatnog oštećivanja biljke. Upravo je zbog toga bitno da škare i pila budu oštre, ali i dezinficirane. Stručnjaci u tom smislu ističu važnost dezinfekcije alata koji može prenijeti nametnike i razne bolesti s jedne biljke na drugu, iako vlada mišljenje da se bolesti prenose samo vjetrom, kišom i ostalim atmosferskim promjenama. 

Zimsko orezivanje voćaka tako se najčešće obavlja kod mladih voćaka kod kojih se uklanjaju mladice pri vrhu glavnih grana te neke jake grane koje su na nepovoljnom položaju.

Alat se može dezinficirati alkoholom ili vatrom, odnosno primjenom visoke temperature, dok se biljka nakon ovog postupka treba zaštititi voćarskim voskom kako u nju ne bi ušli nametnici. Slijedom svega navedenog poruka je jasna – budite precizni, brzi i dezinficirajte alat i biljku kako biste spriječili njezino obolijevanje.

Uređenje okućnice kao idući korak

Dolaskom toplijih dana i sve češćim boravkom na otvorenom sve veći broj onih koji imaju okućnicu bacaju se na uređenje okućnice u kojoj će provesti velik dio vremena. Kako bi vaša okućnica blistala u svom punom sjaju, važno je na početku proljeća pobrinuti se za sve biljke i voćke te očistiti okućnicu od grana, lišća i svega što narušava njezin izgled. 

Voćke bi se trebale orezati, a trava i željeno bilje i cvijeće posaditi. Ukoliko je potrebno treba početi s liječenjem oboljelih biljaka te se pobrinuti za redovitu gnojidbu i zalijevanje cijelog vrta. Osim brige o biljkama, velik broj ljudi tijekom uređenja okućnice obraća pažnju i na estetsko uređenje. Zato kupuju razne vrtne setove stolaca, stolova, klupa i ljuljački kako bi dodatno uredili svoju okućnicu i učinili je još ugodnijom za boravak.

Postovi iz iste kategorije: