Dvosjed, trosjed i fotelja ili kutna sjedeća garnitura

Kada se odlučujte o sjedećem namještaju za svoj dnevni boravak, važno je razmisliti o:

 • dimenzijama prostora
 • mogućem razmještaju sjedećeg namještaja
 • mogućim dimenzijama sjedećeg namještaja
Ukoliko živite u manjem prostoru, dvosjedi su odličan izbor sjedećeg namještaj

U navedenom vam uvelike može pomoći tlocrt i 3D vizualizacija prostora. Važno je naglasiti kako je vrlo bitno imati na umu kako je potrebno ostaviti najmanje 50 do 60 cm oko namještaja kako bi se neometano moglo prolaziti oko njega. Osim toga, treba obratiti pozornost i na udaljenost dvosjeda, trosjeda, fotelje od stolića, no taj razmak ipak treba biti manji od onog potrebnog za neometano kretanje pored namještaja. 

Čitajte i sljedeći članak: Vrtni stolovi i stolice daju poseban šarm

Vrtni stolovi su dostupni u raznim materijalima, a svaki od njih ima određene prednosti i mane.

Ukoliko sjedeći namještaj smještate uz zid ili u kut prostorije, odličan su izbor kutne sjedeće garniture, a ukoliko ga smještate na sredinu prostorije, odličan izbor su kombinacije koje se sastoje od dvosjeda, trosjeda i fotelje. 

Dvosjed kao idealno rješenje za male prostore

Kao što je već rečeno, ukoliko živite u manjem prostoru, dvosjedi su odličan izbor sjedećeg namještaja jer odlično izgledaju, služe svrsi te zauzimaju malo prostora. Kada birate dvosjed za svoj dnevni boravak, možete birati i nešto modernije poput:

 • vintage kožnog modela 
 • statement modela s industrijskim prizvukom
 • chesterfied modela klasičnog izgleda

Namještaj na razvlačenje

Iako su vrlo kompaktni i zauzimaju umalo prostora, dvosjedi vam mogu pružiti i dodatne mogućnosti pa su tako danas na tržištu prisutni dvosjedi na razvlačenje. Naime, njih preko dana možete koristiti kao klasičan sjedeći element, dok ga navečer možete pretvoriti u krevet za sebe ili svoje goste. Pri odabiru modela na razvlačenje ključna je njegova funkcionalnost i udobnost te o tome dobro razmislite prilikom kupovine.

Dvosjedi
Iako su vrlo kompaktni i zauzimaju umalo prostora, dvosjedi vam mogu pružiti i dodatne mogućnosti

Savjeti za kupnju modela na razvlačenje

Prilikom kupnje dvosjeda na razvlačenje osim o njegovoj funkcionalnosti i udobnosti važno je misliti i o sljedećim segmentima:

 1. položaju vašeg stambenog objekta- dvosjedi na razvlačenje su zbog mehanizma za razvlačenje i madraca dosta teži od klasičnih modela i sjedećih garnitura pa je važno razmisliti o prijevozu i njegovom dopremanju u vaš dom
 2. prostoru- razmislite gdje ćete smjestiti ovaj komad namještaja; izmjerite visinu, širinu i dubinu kojom raspolažete u svom prostoru, kao i dimenzije prostora kada razvučete svoj dvosjed
 3. mehanizam-isprobajte mehanizme dvosjeda koji odgovaraju vašim kriterijima. Obratite pozornost na jednostavnost razvlačenja i sklapanja, eventualno škripanje do kojeg pritom dolazi, eventualne oštre rubove mehanizma koji bi mogli oštetiti vašu posteljinu i slično. 
 4. madrac- prije kupnje isprobajte madrac; obratite pozornost na njegovu udobnost i dugovječnost (madraci s memorijskom pjenom su udobniji, dok su madraci s oprugama kratkovječniji i imaju veći rizik od oštećivanja posteljine prilikom iskakanja opruge)
 5. materijali- materijali kojima su dvosjedi presvučeni, vrlo su važni. Naime, ukoliko imate kućne ljubimce ili malu djecu, odabir tkanine kao presvlake jako je loš izbor jer ne trpi prolijevanja tekućine, dok u tom slučaju koža puno bolja jer se mrlje mogu lakše očistiti pa će dvosjed izgledati netaknut. Također, vrlo su bitni i materijali od kojih su izrađeni mehanizmi za razvlačenje. Ukoliko želite dugovječan dvosjed, najbolje je izabrati onaj koji je izrađen od drveta jer se ono s vremenom ne savija.

Udobnost i izgled kao kriterij pri kupnji namještaja

Udobnost madraca dvosjeda vrlo je bitan segment s obzirom da služi za spavanje. Također je važno obratiti pozornost i na udobnost jastuka, ukoliko ih ima. A osim što je ključno da dvosjedi u dnevnom boravku bude funkcionalni i udobni, vrlo je važno i da lijepo izgledaju i da se uklapaju uz ostatak interijera. Stoga je važno da obratite pozornost na boje i materijale koji prevladavaju u prostoru u koji ćete smjestiti svoj novi komad namještaja. 

Sjedeće garniture L oblika
Sjedeće garniture L oblika su vrlo praktične

Sjedeće garniture

Odabir idealne sjedeće garniture ključan je i najvažniji u svakom opremanju interijera dnevnog boravka, stoga je važno dobro izmjeriti prostor u koji ćete smjestiti sjedeću garnituru. Naime, za velike i prostrane prostore idealne su prostrane sjedeće garniture koje će dominirati tako velikim prostorom dnevnog boravka, jer inače će prostorija izgledati prazno. Za dnevne boravke srednje veličine idealni su klasični trosjedi u kombinaciji s foteljom i/ili tabureom te sjedeće garniture L oblika

Sjedeće garniture L oblika su vrlo praktične, pružaju dovoljno prostora za sjedenje, imaju mogućost razvlačenja, relax funkcije, skriveno spremište za višak posteljine, odjeće ili stvari. Dvosjedi jednostavnih i ravnih linija, najbolji su izbor za manje prostore, a posebno ukoliko su u nekoj neutralnoj boji. Dodatan sjedeći prostor u ovom se slučaju može osigurati dodavanjem fotelje, taburea i dodatnih stolica. 

Čitajte i sljedeći članak: Moderne i kvalitetne vrtne garniture

Postovi iz iste kategorije: