Odabir pravog sustava navodnjavanja

Danas na tržištu postoje brojne vrste sustava za navodnjavanje pa stoga nije lako odabrati onaj pravi za sebe i svoj vrt. Osim velikog broja samih vrsta, brojni današnji proizvođači na tržište, osim klasičnih modela, stavljaju i starije, ali poboljšane modele sustava navodnjavanja, različitih postrojenja i drugih elemenata koji služe kao dio sustava navodnjavanja ili čine samostalan dio.

Stoga, mnogima nije uvijek jednostavno odabrati onaj najbolji. U nastavku pročitajte neke od najpopularnijih na tržište i odaberite onaj najprikladniji za vaše potrebe.

Sustav navodnjavanja odozdo 

Jedna od brojnih vrsta je tzv. podzemno zalijevanje, a koristi se vrlo često. Ovaj sustav navodnjavanja odozdo za biljke najčešće odabiru poljoprivrednici ili vrtlari koji nisu u mogućnosti često navodnjavati biljke. Za ugradnju ovakvog sustava potreban je jarak u kojeg se polaže plastična cijev. Osnovni uvjeti koji se moraju zadovoljiti su:

 • dubina rova od 15 do 18 cm
 • cijev koja je izrađena od plastike
 • promjer cijevi mora biti 20 mm

S obzirom da je podzemno navodnjavanje nakon postavljanja fiksirano i pokriveno zemljom, važno je prije samog postavljanja odrediti kako će se biljke uzgajati te postavljene cijevi moraju biti međusobno povezane kako bi se osiguralo istovremeno i jednako zalijevanje svih usjeva.

Čitajte i sljedeći članak: Rotirajuća kosilica za košnju bez stresa

Rotirajuća ili rotacijska kosilica najčešće je korištena vrsta kosilice. Govorimo o motornoj kosilici koja ima jedan nož koji se velikom brzinom okreće na dnu kosilice i tako kosi travu.

Ovaj sustav navodnjavanja biljaka vrlo je jednostavan za korištenje te osigurava optimalno navodnjavanje jer se proces vlaženja tla može odvijati polako i u pravo vrijeme. Također, navodnjavanje odozdo može uništiti i brojne korove jer provodi borbu protiv pepelnice od koje nerijetko obolijevaju biljke. 

Prskalice

Prskalice su automatiziran sustav navodnjavanja koji osigurava zalijevanje biljaka prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Ovakav sustav treba postaviti tijekom jeseni kako bi se izbjeglo oštećenje biljaka. Prskalice rade na principu malenih fontana koje pomažu u izgradnji ujednačenog i lijepog travnjaka ili cvjetnjaka. 

Sustav navodnjavanja - prskalice
Sustav navodnjavanja – prskalice

Osim samog zalijevanja, kod travnjaka je vrlo važna i sama gnojidba trave bez koje nijedan sustav neće spasiti vaš travnjak. Prskalice se postavljaju ispod zemlje te ne utječu na krajolik vrta. Paljenje se odvija uz pomoć konzole, odnosno mini računala koje se postavlja u unutarnjem ili vanjskom prostoru. Mana ovakvog sustava je njegova cijena, no brojni stručnjaci tvrde kako je ona u potpunosti opravdana, uzimajući u obzir ono što korisnik dobiva. Prskalice također nude i mogućnost jednosmjernog ili rotacijskog prskanja. 

Navodnjavanje kap na kap

Odličan sustav navodnjavanja za vrtove i staklenike je svakako ono kap po kap. Ovaj sustav vrlo je popularan kod mnogih korisnika jer je ekonomičan te se jednostavno i jeftino postavlja. Njime se jasno regulira protok vode te je raspodjela vode na taj način jednaka za svaku biljku. Osim toga, osim same vode, kapanjem se mogu nanositi i mineralna gnojiva poput onih za gnojidbu trave.

Video: Navodnjavanje kap na kap ili kap po kap

Glavni elementi sustava navodnjavanja kap na kap su:

 • automatski dijelovi
 • pumpa
 • spremnik
 • skup razdjelnika
 • cijevi (otporne na mraz)

Kod ovog sustava je važno odabrati optimalan model pumpe i željeni volumen kapaciteta. Kada govorimo o razdjelnicima i automatskim dijelovima ili elementima, pri njihovu odabiru se vodite vlastitim financijskim mogućnostima te učestalošću kojom će se provoditi mjere navodnjavanja u stakleniku ili vrtu. Ono što također treba imati na umu je to da bi spremnik trebao biti instaliran na maloj udaljenosti od tla (oko 1,5 metara), čime će se izbjeći poplava biljaka. Stručnjaci kao najpogodnije za korištenje savjetuju bačve koje imaju kapacitet od 150 do 200 litara. Također, nužan je i poklopac na bačvi pa i to imajte na umu.

Potpuno automatizirani sustavi navodnjavanja

Još jedna od opcija sustava za navodnjavanje biljaka i apsolutnog olakšavanja cijelog posla je potpuna automatizacija kojom se postiže visok učinak sustava te velike uštede. U nastavku donosimo kratak pregled principa po kojima radi ovakav sustav:

 • programator koji upravlja radom elektroventila na temelju podataka koje je korisnik unio (kada kreće navodnjavanje, koliko puta dnevno te koliko vremena će trajati)
 • putovanje električnog signala putuje iz programatora uz pomoć dviju žica
 • programator otvara ventile po sistemu jedan po jedan u slijedu
 • električna špula prima signal koji je došao iz programatora te otvara ventil koji omogućuje protok vode
 • sektori koji su odvojeni prema tipu navodnjavanja se, pod pritiskom vode pokreću 

Gnojidba trave za prekrasan travnjak

Kao što je ranije rečeno, nijedan od gore navedenih sustava vam ne može omogućiti lijep i uređen travnjak, ukoliko prije toga nije provedena optimalna gnojidba trave. Ona se obavlja organskim gnojivima poput zrelog stajskog gnoja ili komposta, orgevita i drugih. 

Gnojidba trave
Gnojidba trave – Paket za novu sjetvu trave

Najbolje rezultate gnojidbe trave dobit ćete ukoliko najprije obavite analizu tla. Svakako, stručnjaci se slažu kako dodavanjem UREA-e i mineralnih gnojiva za gnojidbu trave prije same sjetve zasigurno nećete pogriješiti te ćete dobiti prekrasan travnjak.

Postovi iz iste kategorije: