Omogućite svojim biljkama samo najbolje

Svi oni koji imaju vrt, povrtnjak ili samo cvijeće znaju kako je voda vrlo važna za njihov rast i razvoj. Ipak, u određenim predjelima nije najjednostavnije održavati hidrataciju biljaka na idealnoj razini i zbog toga u pomoć priskaču sistemi za zalijevanje. Naime, to su odlična rješenja za kontinuirano navodnjavanje biljaka, a odlično će poslužiti i onda kada niste u prilici samostalno odlaziti i provjeravati koliko su biljke hidrirane. 

Oni su danas vrlo popularni moguće ih je pronaći i po prihvatljivim cijenama, a njihovo postavljanje više nije toliko kompleksno kao prije. 

Najbolji dugoročni rezultati od zalijevanja biljaka

Kada se ugrade sistemi za zalijevanje, osim što će vaše biljke, bilo da se radilo o voću, povrću i cvijeću izgledati predivno jer će imati dovoljno vode te će rasti vrlo brzo te bujati, oni će vam donijeti i veći urod. Naime, što je veća hidratacija, odnosno što je viša razina navodnjavanja biljaka, osim što će bolje rasti, biljke će davati i bolji urod. 

ugrade sistemi za zalijevanje
Svi oni koji imaju vrt, povrtnjak ili samo cvijeće znaju kako je voda vrlo važna za njihov rast i razvoj.

Provedena su brojna istraživanja o tome koliko zapravo sistemi za zalijevanje doprinose boljem rastu i urodu bilja. Rezultati su pokazali kako biljke koje su navodnjavane kontinuirano donose čak do 50 % više uroda od onih biljaka koje nisu bile kontinuirano navodnjavane, odnosno kod kojih nije bio primijenjen neka od takvih sistema. Upravo zbog toga ne čudi činjenica da se sve veći broj poljoprivrednika, ali i onih koji imaju cvijeća, odlučuje za njihovu ugradnju.

Za još bolji rast biljaka

Iako se čini kako su svi sistemi za zalijevanje isti te kako su jednaki kao i cijevi za vodu, tome ipak nije tako. Naime, kako biste imali najbolji urod i općenito najbolje rezultate u svom povrtnjaku ili cvjetnjaku, vrlo je važno odabrati najbolji sistem za navodnjavanje vaših biljaka. 

S obzirom na to da danas na tržištu postoji velik broj različitih vrsta, zbog čega su brojni korisnici vrlo često zbunjeni ponudom i ne znaju što je idealno za njih, mi vam u nastavku donosimo koji su to ključni savjeti i parametri kojima biste se trebali voditi prilikom odabira. U tom smislu stručnjaci napominju kako biste trebali obratiti pozornost na:

  • Položaj zemljišta na kojem je kultura posijana/posađena
  • Potrebe konkretne kulture koju uzgajate
  • Količinu vode koju imate na raspolaganju na zemljištu 
  • Budžet koji imate na raspolaganju

Cijene ovise o veličini zemljišta

Iz navedenog slijedi da će svakako oni koji imaju veče nasade, kao što su veliki poljoprivrednici morati uložiti veću svotu novca za ugradnju sistema za zalijevanje, dok će oni koji imaju povrtnjak ili cvjetnjak isključivo za vlastite potrebe proći nešto jeftinije. 

cijevi za vodu
Kako biste imali najbolji urod i općenito najbolje rezultate u svom povrtnjaku ili cvjetnjaku, vrlo je važno odabrati najbolji sistem za navodnjavanje vaših biljaka. 

Kako biste bili sigurni što je najbolje za vas, bez obzira koliko veliko bilo vaše zemljište, svakako je dobro informirati se unaprijed o mogućim rješenjima. Također se možete informirati i u trgovinama koje se bave njihovom prodajom, gdje će vam prodavači svojim znanjem i iskustvom sigurno pomoći odabrati najbolje prikladno rješenje za vas.

Najpopularniji sistemi za zalijevanje

Kada govorimo o sistemima za zalijevanje, oni su popularni u posljednjih nekoliko godina, posebno kod velikih poljoprivrednika, odnosno kod onih čija su zemljišta preko desetine hektara. Ipak, zaživjeli su i kod vlasnika nešto manjih zemljišta te se posebno kod njih istaknuo jedan model koji je vrlo popularan, a to je takozvani sistem kap na kap. 

On se sastoji od velikog broja cijevi za vodu koje su sastavljene u veliku mrežu i koja svakoj biljci omogućuje kontinuirano zalijevanje. Sistem za zalijevanje kap na kap odličan je zbog toga što se količina vode može regulirati, pa biljka nikada neće imati ni previše, a ni premalo vode. Jedini nedostaci ovakvog sistema su:

  • Njegova cijena ukoliko se radi o većim zemljištima
  • Malo kompleksniji način postavljanja 
  • Potreba za velikim količinama dostupne vode i pumpom koja će povlačiti vodu i dovoditi je do mjesta gdje bi je trebalo ispuštati

Birajte kvalitetne cijevi za vodu

Govorimo li općenito o brizi za biljke, cijevi za vodu su vrlo važne. Naime, kod raznih sistema koji se koriste za zalijevanje, cijevi za vodu jedna su od ključnih komponenti. I kod klasičnog ručnog zalijevanja cijevi za vodu također su vrlo važne. 

Zalivalni sistemi 101 – Kako namestiti lasten zalivalni sistem

S obzirom da su cijevi za vodu uvijek izložene utjecaju vremenskih prilika i neprilika najvažnije je kod njihove kupnje odabrati one koja su izrađena od kvalitetnih i neporoznih materijala i koje će vam garantirati dugotrajnost. 

Postovi iz iste kategorije: