HPS žarulje za bolji rast biljaka

Growbox je sve popularniji način uzgoja biljaka, kako za vlastite potrebe tako i za prodaju. Iako je za uzgoj u growboxu ipak potrebno neko iskustvo i znanje, sve se više ljudi odlučuje upravo za ovu vrstu uzgoja s obzirom na manji rizik, velike urode i potpunu kontrolu nad svim uvjetima uzgoja. 

Planirate li o uzgojate biljke u njemu, prije svega morate razmisliti o tome koju ćete vrstu žarulja nabaviti. HPS žarulje nude mnoge pogodnosti nad drugim vrstama.

Važnost dobre rasvjete za rast biljaka

Želite li započeti svoj growbox, važno je da se prije svega dobro informirate o svim mogućnostima koje se nude na tržištu te njihovim dobrim i lošim stranama. Umjetna rasvjeta za rast pri tome je jedan od najvažnijih čimbenika koji može utjecati na rast i razvoj biljaka. Cilj rasvjete je što bolje imitirati prirodan izvor svjetla te samim time utjecati na što je moguće bolji i brži rast biljke. 

Na tržištu se trenutno nudi nekoliko vrsta umjetne rasvjete različitih svojstava, potrošnje i boje svjetla, od kojih svaka ima svoje prednosti i mane. Ovisno o tome koliko ste spremni uložiti te koju vrstu biljaka planirate uzgajati, odredit ćete i koju vrstu žarulje ćete odabrati, a za mnogo toga tu su HPS žarulje najbolji izbor.

Ponuda rasvjete za vrtlarstvo na tržištu

Trenutno se na tržištu umjetne rasvjete za growbox može pronaći velik izbor različitih izvora svjetlosti. Najpoznatije su:

  • metal halidne žarulje – najčešće se mogu pronaći u plavom spektru svjetla, koji je općenito pogodan za biljke do cvjetanja; ipak, mana im je visoka cijena koja ih čini nepovoljnima za kućni uzgoj
  • fluoerscentna rasvjeta – veoma pristupačna cijenom te se može pronaći u nizu izvedbi – ipak, problem kod većine fluorescentnih žarulja je velika potrošnja, koja je pogotovo osjetna za dugog vremena rada
  • LED rasvjeta – za sada pokazuje mnogo potencijala što se tiče fleksibilnosti i potrošnje, no nažalost, cijena jedne žarulje još je uvijek prevelika za uzgajivače biljaka kod kuće.

Najbolja opcija za rasvjetu u growboxu

Najbolja opcija na tržištu za rasvjetu u growboxu su HPS žarulje jer nude najbolji omjer cijene, kvalitete, sati rada i potrošnje. HPS (high presure discharge) žarulje nude najmanju potrošnju naspram količine svjetlosti od svih do sada nabrojanih vrsta žarulja za growbox uzgoj. 

Iako je cijena jedne žarulje nešto veća, dugoročno gledano svaka žarulja će se isplatiti te vam dodatno omogućiti i da uštedite na potrošnji struje, što je odlična vijest planirate li ozbiljnje krenuti s uzgojem biljaka u growboxu. HPS žarulje najčešće se pronalaze u crvenom ili narančastom spektru svjetla, što iznimno povoljno djeluje na urod i cvjetanje biljaka.

Idealna kombinacija za rast biljaka

Problem koji se često spominje kod HPS žarulja za growbox jest njihovo djelovanje na rast biljke. Naime, zabilježeno je kako biljke u prosjeku narastu više i s većim razmacima među granama kod korištenja ove vrste žarulja, što može biti problem ako za svoj growbox imate jako malo prostora. 

Upravo radi toga, HPS žarulje najčešće se koriste za veća okruženja ili čak i plastenike u kombinaciji s vanjskom rasvjetom. Boja svjetla koju emitiraju HPS žarulje izrazito je pogodna nakon cvjetanja, pa se u većim pogonima one kombiniraju s metal halidnim žaruljama za optimalan učinak na rast i razvoj biljaka i povećanje uroda. Uz to, kombiniranje ovih dviju vrsta žarulja tijekom rasta i razvoja biljke također će povoljno utjecati i na dimenzije i razmaknutost pojedinih grana biljaka, pa je ova opcija odlična ako vam je prostor jedan od problema.

Growbox za jednostavni uzgoj biljaka

Jednom kada se odlučite za vrstu rasvjete u svom growboxu, važno je da se orijentirate i na druge dijelove ovog zatvorenog sustava za uzgoj biljaka. Ako ste potpuni početnici i ne znate točno odakle biste krenuli, za prvu ruku se kao odličan odabir nude growbox kompleti koji u sebi sadrže sve što bi vam moglo zatrebati za početak. 

S druge strane, svoj growbox zatvoreni sustav možete složiti i sami, pri čemu je važno odlučiti hoće li on biti u potpunosti zatvoren, hoće li baza za rast biti zemlja ili voda te koliki će biti stupanj automatizacije. Potpuno automatizirani growbox sustavi osim rasvjete s tajmerom često imaju i : 

  • sustav za zalijevanje i filtraciju vode,
  • ugljeni filtar zraka – sprječava prenošenje mirisa, 
  • sustav ventilacije i održavanja razine ugljikova dioksida 
  • sustav koji se brine o razini nutrijenata i obogaćenosti vode kisikom (ako se radi o uzgoju u vodi

Uz ovakav automatizirani komplet i sve dodatke, ne morate puno brinuti, već više vremena možete posvetiti drugim stvarima, a biljke će polako rasti.

 

Postovi iz iste kategorije: