Žarulje su dio svakog doma

Prije 15-ak godina, najnovije otkriće u svijetu rasvjete bile su fluorescentne i tzv. štedne žarulje (CFL, kompaktno-fluorescentne). Ova vrsta sadržava živu zbog čega je potencijalno opasna za ljude jer može prouzrokovati određene zdravstvene tegobe, iako ne može dovesti do smrti. Fluorescentne žarulje, tzv. neonke danas se najčešće mogu pronaći u uredima, školama, velikim tvrtkama i zgradama jer imaju životni vijek od 9 do 20 000 sati rada. Osim dugog vijeka, one naravno i značajno štede električnu energiju u usporedbi s klasičnim.

Štedne žarulje
Štedne žarulje zrače drugačiji svjetlosni spektar

Također, štedne žarulje zbog specifičnog načina rade uvelike smanjuju zagrijavanje prostora zbog čega se štedi i na hlađenju prostora. Isto tako, pružaju sigurnost i pouzdanost kada su u pitanju veći rasvjetni sustavi poput sustava velikih zgrada i kompleksa u vidu smanjenja opterećenja vodova naboja. Ono na što stručnjaci upozoravaju kada je njihova kupnja u pitanju je svakako to da se mora obratiti pažnja na to da se kupuju žarulje pripadajuće snage za grlo na koje se postavlja. A sve kako bi se zadovoljili sigurnosni kriteriji, ali i kako bi mogla pristajati u postojeće rasvjetno tijelo.

Najbolje ulaganje u obliku LED rasvjete

Posljednja novost u svijetu rasvjete je LED rasvjeta koja se temelji na LED diodama koje stvaraju fotone, odnosno svjetlost. Dominantne razlike između klasičnih i LED žarulja su:

  • Viša cijena
  • Znatno duži vijek trajanja (do 30 000 radnih sati)
  • 50 do 90 % manje potrošene električne energije
  • Izostanak spojeva štetnih za ljude i okoliš
  • Bolje osvjetljavanje
  • Postojanje raznih intenziteta i toplina svjetlosti
Opcije LED rasvjete za koje niste znali da postoje

Postovi iz iste kategorije: