Motorna ulja imaju nezamjenjivu ulogu u svakom automobilu

Svakodnevni život bio bi nezamisliv bez automobila koji nam olakšava obavljanje poslova, od prijevoza tereta i putnika, do mnogih drugih stvari. Svakodnevni odlazak na posao i povratak kući je rutina na koju smo navikli, ali ta rutina uključuje “trošenje” automobila i svih njegovih dijelova pa oni zato zahtijevaju redovno održavanje i brigu.

Najvažnija komponenta automobila je njegov motor, glavni pokretač automobila. Motor je jedan od skupljih dijelova automobila i svaki kvar na motoru najčešće uzrokuje malo skuplji popravak. Zbog toga je bitno paziti na motor i sve dijelove vezane uz njega koji mu omogućuju siguran i jednostavan rad. Dobro održavanje motora omogućit će vam bezbrižnu vožnju i pružiti sigurnost na cesti. Tu u pomoć dolaze motorna ulja na kojima će vaš motor biti zahvalan.

Nisu sva motorna ulja iste kvalitete

Motorna ulja su “hrana” svakog automobila i imaju jako bitnu ulogu. Sprečavaju trošenje i trenje metalnih dijelova automobila i štite čitav sustav od korozije. Korozija ili hrđa može jako oštetiti automobil pa tako može doći do zagrijavanja dijelova i do mehaničkih kvarova kao što je pucanje.

Motorno ulje za auto se mora često mijenjati, a iskusni vozač zna da se ne smije čekati do posljednjeg časa, jer motorna ulja gube na svom učinku kako vrijeme prolazi. Redovno mijenjanje ulja u pravilnim razmacima omogućit će mašini da radi pravilno i dobro.

Promjena motornog ulja ovisi o modelu auta

Različiti modeli auta traže različita ulja koja će najviše odgovarati autu, a to obično znači da skuplji auti zahtijevaju i skuplja ulja. Većina benzinskih i dizelskih auta traže izmjenu ulja svakih 15 tisuća kilometara, s gornjom granicom od 30 tisuća. Osim vremenskog intervala izmjene, bitno je i koja ulja koristite i koje performanse ta ulja omogućuju.

Najpovoljnija motorna ulja na tržištu su mineralna ulja, ali izbjegnite ih ako možete jer nisu dugoročno rješenje za vaš automobil. Ulja srednjeg ranga su polusintetička ulja koja su mješavina mineralnih i sintetičkih ulja pa su za klasu bolja od prethodnih. No niti ova vrsta ulja nije potpuno otporna na zagrijavanje pa se mora češće mijenjati kako bi vršila svoju pravu funkciju.

Najbolja su sintetička ulja i zbog toga im je cijena viša nego ostalim uljima no većina vozača ih smatra dobrom investicijom. Sintetička ulja su posebna po tome što su iznimno učinkovita bez obzira koliko su temperature niske ili visoke. Zbog toga je potrebno obratiti pozornost i na viskoznost motornih ulja koja je glavni faktor kvalitete.

Viskoznost je komponenta motornih ulja po kojoj razlikujemo prvake među njima

Viskoznost je faktor koji nam pomaźe razlikovati motorna ulja po kvaliteti. Posebne oznake na njima govore nam o njihovoj kvaliteti i funkcionalnosti. 10W-40 su poznata multigradna ulja za motor, najčešće sintetička, koja se mogu pohvaliti odličnim performansama i na iznimno visokim i na niskim temperaturama.

Da pojednostavimo: ulja koja nisu dovoljno gusta dodatno se razrjeđuju radom motora tj. grijanjem i tada ne obavljaju svoju funkciju onako kako bi trebala i zapravo su beskorisna. Monogradna ulja ne podnose promjene u temperaturama pa se moraju opreznije koristiti i mijenjati vezano uz godišnja doba zbog velikih razlika u temperaturama.

Među najpoznatijim proizvođačima su Shell i Castrol, a ponuda je vrlo dobra i različitog cjenovnog ranga pa možete odabrati motorna ulja koja vam najviše odgovaraju. Postoji još mnogo odličnih brendova motornih ulja, a na vama je samo da izaberete. Nakon izbora i kupnje na red dolazi izmjena ulja.

Izmjena ulja nije težak proces, ali može biti neuredan

Ako niste najbolje upoznati s mehanikom svog automobila ili niste sigurni da li to ispravno radite, motorno ulje za auto možete promijeniti gotovo na svakom koraku u jednom od nebrojenih automehaničarskih servisa. Izmjena ulja nije skupa, a mehaničar može usput provjeriti i ostale komponente vašeg auta.

S obzirom na to da izmjena uključuje i pražnjenje starog motornog ulja ovaj postupak često može biti prljav. Također morate paziti da dobro vratite stvari na mjesto, a posebno filter jer on ima ogromnu zadaću u radu vašeg auta. Cijeli proces će završiti mjerenjem razine ulja pomoću posebne šipke koja to omogućuje. Moramo naglasiti veliku važnost motornih ulja za rad vašeg auta i sprječavanje kvarova.

Gdje kupiti motorno ulje?

Web trgovina silux.rs već dugi niz godina jedna je od najpoznatijih trgovina vezanih uz auto dijelove. Jedan od najvećih izvora kvalitetnih dijelova po veoma prihvatljivim cijenama natjerati će vas da zaboravite na sve druge trgovine. U nekoliko minuta možete naručiti bilo koji proizvod koji će kroz nekoliko dana stići na vašu adresu, bez potrebe da posjećujete razne dućane.

https://www.youtube.com/watch?v=TQZtXDqSN5Y

 

Postovi iz iste kategorije: